Risk: Amerika of Rusland?

Door Kain_niaK op zondag 2 maart 2014 03:40 - Reacties (11)
Categorie: Controversieel, Views: 5.330

Ik wil even een korte blogpost maken om iets uit te schrijven waar ik me vragen over stel.

Sinds 11 september 2001 is het iedereen in de wereld steeds duidelijker geworden welke koers de wereld gaat varen. Teminste ... dat is mijn mening. Ik post dit niet voor niks in controversieel.

11 september 2001 was een duidelijke knik in de koers. Een gebeurtenis die op zich zelf niet meer bepalend is dan alle andere gebeurtenissen maar die een makkelijk te herkennen punt is geworden in de geschiedenis. De vraag hoe deze gebeurtenis over 50 jaar gezien gaat worden is een erg intressante vraag. Alleen kan niemand die helaas momenteel al beantwoorden.

Amerika of Rusland? Waarom staat deze titel hier boven?

Omdat mijn stukje eigenlijk vooral gaat over de gebeurtenissen in Oekraine.
Er staat iets te gebeuren in de wereld dat eigenlijk al 20 jaar aan het gebeuren is.
De koude oorlog is verandert in een lauwe oorlog en waar gaat het nu in veranderen? Opnieuw een koude oorlog ... of een bloedhete oorlog?

De jaren na 11 september en vooral de laatste 5 jaar zijn er een aanzienlijk aantal plaatsen in de wereld bijgekomen waar het nu chaos is. Chaos en haat. Onder andere Egypte, Libië, Syrië, en nu Oekraïne. Ik hoop niet dat België ook in die lijst terecht komt ... omdat het ook puntje heeft in zijn naam. Maar da's een flauwigheid tussendoor.

Onlangs zei ik tegen een Canadees: Van mijn ouderlijk huis naar Kiev is maar een kilometer of twee duizend.
Ik zat er niet ver naast

Caïro ongeveer 5000 kilometer, Tripoli een kleine 3000 en Damascus 4000 kilometer.
Niet in vogelvlucht trouwens maar om die afstanden nu op ze zoeken ben ik te lui.


Amerika of Rusland? Hier is voor mij persoonlijk het verschil:

Amerika probeert te manipuleren in het geniep en wil liever geen oorlog op het grondgebied van welk land dan ook dat zich in het rijke westen bevind. En ook niet op het grondgebied van landen die het rijke westen nodig hebben.

Afrika en het Midden-Oosten? Amerika geeft niet zo veel om de mensen daar wel om de grondstoffen. Zuid-Amerika? Daar geeft het iets meer om want dat is wat dichterbij ... maar zolang het bij burgeroorlogen blijft vind Amerika het prima.

Azië? China en Japan zijn belangrijk voor Amerika, de rest iets minder.

Rusland? Amerika heeft het minste invloed in Rusland.

Daarom ook de vraag: Amerika of Rusland?


Dan Rusland: Er is een overgang bezig van de dode USSR naar een andere. Poetin is daar druk mee bezig. Maar anders dan Amerika doet Poetin het niet in het geniep. En anders dan Amerika geeft Rusland er niks om waar de oorlog is. Tijdens WWII heeft Rusland het meeste soldaten verloren en als het nodig is gebeurt hetzelfde in WWIII.

Waarom dit verschil? Ik denk cultuur, mentaliteit en karakter. Dat verschilt nog al tussen een gemiddelde Rus en een gemiddelde westerling, zeker als deze westerling een Amerikaan is.
Uiteindelijk vinden we alle karakteristieken van een individuele mens ook terug op het hoge niveau van geopolitiek.
Net zoals elke mens kwaad kan worden en zijn zelfbeheersing kan verliezen en dan stomme dingen doen kunnen hele landen of naties of verenigde staten dat ook.
Het gaat alleen wat trager. Te traag om herkent en erkent te worden door de individuele mens. En zelfs al zijn er die het wel kunnen herkennen ... de individuele mens kan er toch niks tegen doen.

Rusland of Amerika? Zoals ze zeggen: The lesser of two evils. Wie kies je?
China of India of Pakistan mag je ook kiezen. Maar de cultuur in Rusland staat dichter bij die in Amerika dan de cultuur van Amerika of Rusland staat bij hoe mensen in het oosten denken.
Ik speel graag Risk ... maar niet met mensen die mij in het echte leven haten en kapot willen maken. Alleen met vrienden ... dan blijf het bij een spelletje.
Wat er al jaren in de wereld aan het gebeuren is is naar de oppervlakte gekomen na 11 september.

Daarom mag je in deze vraag over welke kleur je in Risk wilt ook nog iets kiezen wat geen natie of cultuur vertegenwoordigt maar een ideologie. Namelijk de Islam.
Amerika vs Rusland. De rest van de rijke westerse landen zijn vazallen.. De westerse europese landen zijn makkelijk te besturen door de Amerikanen, de oosterse europese landen makkelijker door de Russen. De landen in het zuiden van europa zijn vazallen van de vazallen van het noorden.
En Duitsland zit precies in het midden tussen het westen en oosten. Duitsers hakken altijd als eerste een knoop door. Maar na twee pogingen zijn ze nu wat voorzichtiger geworden ook al zitten ze weeral in de positie van het europese land dat als enige een knoop kan door hakken.

China is een derde partij. In China zijn ze net de welvaartssamenleving aan het ontdekken die het arme westen net is beginnen vaarwel te zeggen en het rijke westen zal snel volgen. China heeft nog wat meer tijd nodig voor dat er individuele Chinezen zo rijk en machtig zijn dat ze een invloed op hun regering kunnen gaan uitoefenen.

Japan maakt het allemaal niet zo veel meer uit. Hun jeugd heeft de vraag naar de zin van het leven voor een groot deel al opgegeven. Voortplanting daar staat onder druk.

India en Pakistan staren voornamelijk kwaad naar elkaar.

Afrika is niet relevant en nooit geweest. Op een paar landen na, denk aan Zuid-Afrika die in de jaren 80 samen met Israël aan kernwapens hebben gewerkt.

Zuid-Amerika wil graag ook bij het rijke westen horen met Brazilië als voortrekker.

Blijft het Midden-Oosten over.

Ah het Midden-Oosten .. de bakermat van de mensheid en elke idee of gedachtegoed of religie of ideologie die tot oorlog leid en oorlog ... het hoogtepunt van het lijden.
Het Midden-Oosten met als centrum Israël.
Israël, een natie die gisteren nog niet bestond en waar er vandaag nog velen zijn die wat er gisteren is gebeurt proberen te ontkennen.
Israël, een oase in een woestijn.
Israël, met Jeruzalem als bron midden in deze oase.
Maar het water van de bron is besmet door twee stenen, een grote steen en een kleine steen
De olijfberg en de tempelberg.
Op de olijfberg zijn de levende dood en op de tempelberg de doden levend.

Hiermee bedoel ik de vele graven die de joden op de olijfberg hebben geplaatst en de moslims hun twee tempels van de haat.

Maar ik dwaal af. Zo ver zijn we nog niet in ons Risk spel.

Amerika of Rusland? Rusland heeft net met de dobbelstenen gesmeten. Binnenkort zal duidelijk worden welke ogen er gegooid zijn. Amerika is de volgende speler die aan de beurt is. Maar Amerika speelt de hele tijd ... stookt de hele tijd. Ik speel Risk exact als Amerika. Ik vlei de vrienden die ik moet vleien. Ik geef raad in mijn voordeel aan de vriendinnen die meespelen. En ik zwijg tegen de vrienden waar ik in vorige spelletjes al mee gespeeld heb ik de hoop dat ze vergeten hoe een grote intrigant ik ben. In Risk wel te verstaan.

Risk is maar een spelletje. Een spelletje dat ik leuk vind want ik ben er goed in.

Dit is geen spelletje en straks vind niemand het meer leuk.

Volgende: Aloysius breekt door! 03-'14 Aloysius breekt door!
Volgende: Wij willen bitcoin tips op Tweakers.net! 02-'14 Wij willen bitcoin tips op Tweakers.net!

Reacties


Door Tweakers user himlims_, zondag 2 maart 2014 12:17

rusland is nog steeds aan het dobbelen, zie liveleak/z24/aljazerah, komt me toch partijtje materiaal land binnen, of staat aan de grens. usa vloot is al flink in beweging, gezellig :+

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, zondag 2 maart 2014 13:14

Interessant stuk, alleen jammer dat je het wel nodig vindt om de Islam hierin te trekken, al helemaal omdat je vervolgens niet uitlegd waarom die volgens jou belangrijk is. Ik denk dat die eigenlijk maar een beperkte rol zal spelen in dit conflict. Het leidt op zijn best/slechts alleen de aandacht af van wat voor ons werkelijk belangrijk is. De veiligheid van (West-)Europa.

Dat haat baarden op elkaar gaan zitten haten in een grote zandbak kan mij aan mijn achterste oxideren op het moment dat Rusland/de VS het conflict in Oekraine laten escalleren. Dat raakt ons veel sneller en directer dan het eventuele gevaar van de Islam.

Door Tweakers user Frozen, zondag 2 maart 2014 17:42

Ach we zien het allemaal wel. Vooralsnog ga ik mijn straaljagers verkopen die op mijn Cooler master nepton 140XL zitten. ;)

Door Tweakers user R3M1, zondag 2 maart 2014 22:22

Hiermee bedoel ik de vele graven die de joden op de olijfberg hebben geplaatst en de moslims hun twee tempels van de haat.
Een complete diskwalificatie van het hele stuk dat je neer probeert te zetten - in het midden oosten zijn er sinds mensenheugenis geen "good" and "bad" guys.

Iedereen heeft er een vinger in de pap vanwege geo-politieke belangen - religie is slechts het vehikel om te kunnen mobiliseren als je dat nog niet begrijpt dan ben je ver van huis.

Door Tweakers user R3M1, zondag 2 maart 2014 22:26

Er gaat helemaal niets gebeuren - er valt voor het westen en Amerika helemaal niets te halen in voormalig Sovjet landen - dat is een oorlog waar je niet betrokken wilt raken gezien de totale verdeeldheid in de bevolking - dus laten wij ze gewoon aan hun lot over - geen oorlog, helemaal niets. Men doet een dansje en een plasje en we gaan weer over tot de orde van de dag.

Iedereen is gebaat bij een stabiele Krim - met of zonder de steun van Kiev.

Als de Amerikanen voelen dat zij Diego Garcia gaan verliezen dan rukken zij ook met groot materieel uit om hun belangen veilig te stellen - geen haan die ernaar kraait, waarom nu wel?

[Reactie gewijzigd op zondag 2 maart 2014 22:27]


Door Tweakers user levik7, maandag 3 maart 2014 00:00

Iets wat je over het hoofd lijkt te zien is de EU.
Het is echt ongelooflijk hoeveel macht Brussel heeft.
En ik denk dat de EU en de VN ook behoorlijk onder de tafel spelen.

Mocht er een oorlog uitbreken dan voelen alle Europese landen zich verbonden en zijn wij de EU. (iets waar onze eigen Geert dus bang voor is ;) )
Dus ik zet mijn geld op de EU!

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 3 maart 2014 09:17

De Krim gaat zelfstandig worden. Kiev ziet dat niet zitten maar niemand zal iets durven doen zolang de Russen daar zijn. Daarom hebben die Russen ook geen vlaggen op de kleding. En dat is ook nog de beste oplossing voor de EU. Op die manier wordt Rusland niet specifiek gesteund en Oekraïne ook niet. Gaat gewoon een paar miljard naar "De Krim".

Door Tweakers user Eelco.L., maandag 3 maart 2014 11:46

Wij zijn zo screwed als klein kikkerlandje.. :)
Weddenschapje leggen over welke natie ons dalijk overneemt?

als het niet de duitsers, fransen, amerikanen of russen zijn.. misschien worden we dalijk dan wel japans of koreaans! kan ik eindelijk beter worden in online games :)

Door Tweakers user danilson, maandag 3 maart 2014 12:17

levik7 schreef op maandag 03 maart 2014 @ 00:00:
Iets wat je over het hoofd lijkt te zien is de EU.
Het is echt ongelooflijk hoeveel macht Brussel heeft.
En ik denk dat de EU en de VN ook behoorlijk onder de tafel spelen.

Mocht er een oorlog uitbreken dan voelen alle Europese landen zich verbonden en zijn wij de EU. (iets waar onze eigen Geert dus bang voor is ;) )
Dus ik zet mijn geld op de EU!
sjongejonge, wat een "nationalisme"

Door Tweakers user WoutervOorschot, maandag 3 maart 2014 17:31

levik7 schreef op maandag 03 maart 2014 @ 00:00:
Iets wat je over het hoofd lijkt te zien is de EU.
Het is echt ongelooflijk hoeveel macht Brussel heeft.
En ik denk dat de EU en de VN ook behoorlijk onder de tafel spelen.

Mocht er een oorlog uitbreken dan voelen alle Europese landen zich verbonden en zijn wij de EU. (iets waar onze eigen Geert dus bang voor is ;) )
Dus ik zet mijn geld op de EU!
Ik denk dat je de eu een beetje overschat. De eu is in mijn opzicht heel goed, maar als ik het mezelf inbeeld zie ik Amerika en Rusland al raketten op elkaar afvuren terwijl de leiders in de eu eerst nog moeten overleggen of en met wie ze mee gaan doen... Echte daadkracht heb ik nog nooit gezien in de eu.

Door Tweakers user rty, maandag 3 maart 2014 19:12

Als er een serieuze oorlog uitbreekt zie ik eerder de verdeeldheid binnen Europa groeien. Ik betwijfel dat ze unaniem zouden optreden. Als ik zie hoe Verhofstadt de coup steunde en blindelings Europese steun toezegde ben ik daar ook wel blij om.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.