Moore Tornado: "The lord giveth and the lord taketh away"

Door Kain_niaK op dinsdag 21 mei 2013 06:31 - Reacties (15)
Categorie: Leven, Views: 2.406Het moet je maar overkomen ... :(

Volgende: Kees Torn -  Kernreactie 05-'13 Kees Torn - Kernreactie
Volgende: Geef deze 16 jarig Brit wat soundcloud views! 05-'13 Geef deze 16 jarig Brit wat soundcloud views!

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 21 mei 2013 07:16

Wanneer je in een gebied woont met de bijnaam "Tornado Alley" is de vraag niet of het je ooit zal overkomen, maar wel wanneer.

Door Tweakers user Midas.e, dinsdag 21 mei 2013 08:29

Waarom moeten amerikanen altijd god erbij halen? God heeft hier niets mee te maken, dit is nou het effect van ons op de aarde. Verwoestijning, stijgende temperaturen etc - dit zal alleen maar vaker voorkomen zolang we op deze manier doorgaan..

Door Tweakers user Morelleth, dinsdag 21 mei 2013 08:36

Je zou toch ook denken dat ze ooit eens zouden leren de huizen zodanig te bouwen dat ze er tegen kunnen? Maar ja een houten skeletbouw huisje is nu eenmaal velen malen goedkoper is de redenatie.

Door Tweakers user BioHazard, dinsdag 21 mei 2013 08:54

Morelleth schreef op dinsdag 21 mei 2013 @ 08:36:
Je zou toch ook denken dat ze ooit eens zouden leren de huizen zodanig te bouwen dat ze er tegen kunnen? Maar ja een houten skeletbouw huisje is nu eenmaal velen malen goedkoper is de redenatie.
Op bepaalde fotos zie je bakstenen gebouwen helemaal gesloopt. Als de tornado zo sterk is als deze was, dan zal een sterker gebouw niet heel veel meer helpen denk ik zo.

Door Tweakers user Lieuwe15, dinsdag 21 mei 2013 09:00

Eindelijk een keer een filmpje van een iets nuchtere amerikaan... Het is niet omg omg omg enz...
Zo'n tornado met een doorsnede van 3km en windsnelheden boven de 300km/u helpt weinig tegen.. Ookal heb je stenen bouw, die kan wel blijven staan, maar dan moet je ze ook bestand maken tegen rondvliegende bussen en vrachtauto's..

Door Tweakers user eL_Jay, dinsdag 21 mei 2013 14:00

  • Risico-opzoekend gedrag noemen we dat. Als iemand hier in Nederland besluit om buiten de dijken een huis te bouwen, dan zal niemand medelijden met hem hebben als zijn huis wegspoeld bij de eerste stormvloed.Datzelfde gebeurt hier.
  • Wat ik triest vind is dat deze redneck parents op deze manier jongleren met de levens van hun kids. Walgelijk gewoon.
  • Laat ze daar eens stevige huizen bouwen, het is toch niet gek dat een "huis" van gips en triplex een beetje storm niet overleefd. De gemiddelde Nederlandse woning zou er een stuk minder gehavend vanaf komen (vooruit, al het glas is kapot en je mist misschien je dak)*
'Merica Fuck yeah

*geen wonder dat in America een beetje storm al gelijk voor problemen zorgt. Volgens mij is het in Nederland al 60 jaar geleden dat een storm tot grote problemen lijdde. In th US and A had je alleen al New Orleans en New York in het afgelopen decennium.
Dit zijn overigens mooie symptomen om een vergelijking te maken tussen een bijna volledig kapitalistisch systeem (USA) en een meer gematigd model (NL).

Wij in Nederland vinden het acceptabel dat wij belasting betalen voor veilige bruggen, gezondheidszorg, onderwijs, dijken en algehele waterhuishouding. In the US and A zijn dit gebieden die aan het bedrijfsleven worden overgelaten. Daarom heb je er veel tolwegen, onveilige bruggen, zijn universteiten voornamelijk voor de rijken en middeklase, is er geen collectieve med-care en wil niemand investeren in veilige waterhuishouding. (omdat dat geen harde dollars oplevert)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 mei 2013 14:06]


Door Tweakers user Kain_niaK, dinsdag 21 mei 2013 14:09

Ik denk niet dat jij de plaatjes gezien hebt van het verwrongen staal ...
Dit was wel iets heftiger dan een beetje storm.
Dat in Noord-Amerika een heleboel huizen vooral met hout gebouwd worden heeft een aantal redenen. Een houten huis is ook veel sneller terug gebouwd, wel zo handig als je elke 5 jaar kans maakt op een bezoek van een tornado. En omdat in dit geval elke gebouw en zelfs elke auto in het pad van deze orkaan vernietigd is, heeft het totaal geen zin om hele stevigere huizen te bouwen. Wel betere storm cellars ...

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 21 mei 2013 16:08

Niak schreef op dinsdag 21 mei 2013 @ 14:09:
Ik denk niet dat jij de plaatjes gezien hebt van het verwrongen staal ...
Dit was wel iets heftiger dan een beetje storm.
Dat in Noord-Amerika een heleboel huizen vooral met hout gebouwd worden heeft een aantal redenen. Een houten huis is ook veel sneller terug gebouwd, wel zo handig als je elke 5 jaar kans maakt op een bezoek van een tornado. En omdat in dit geval elke gebouw en zelfs elke auto in het pad van deze orkaan vernietigd is, heeft het totaal geen zin om hele stevigere huizen te bouwen. Wel betere storm cellars ...
true true, maar toch kan ik me niet voorstellen dat het onmogelijk zou zijn om tornado safe te bouwen, stel bijv eens dat je zorgt dat de winkt geen tot nauwelijks grip krijgt op je huis door in plaats van een kubus een iglo te bouwen - of weet ik welk ontwerk er maar ideal geschikt is als earo-dynamisch wonder.

Door Tweakers user lennart111, dinsdag 21 mei 2013 16:31

ik ben het volkomen eens met eL_Jay want de amerikanen willen absoluut geen belasting betalen en als dat niet mogelijk is zo min mogelijk. het gevolg hiervan is dat iedere politicus die ook maar iets wil doen waar hij meer geld voor nodig heeft dit niet in zijn verkiezingsprogramma zet, dit omdat hij anders niet verkozen wordt. Dit geldt ook voor dingen van algemeen belang zoals het opknappen van bruggen, wegen en andere infrastructuur.

Door Tweakers user Kain_niaK, woensdag 22 mei 2013 01:22

Ja, alle 350 miljoen Amerikanen willen allemaal exact hetzelfde.

[Reactie gewijzigd op woensdag 22 mei 2013 01:23]


Door Tweakers user Kain_niaK, woensdag 22 mei 2013 01:23

En je kunt bijna geen brug of weg meer vinden daar die niet in verval is geraakt. Schande!

[Reactie gewijzigd op woensdag 22 mei 2013 01:25]


Door Tweakers user Morelleth, woensdag 22 mei 2013 12:32

@BioHazard metselwerk wil nog niet zeggen een stenen gebouw. Meestal is dat enkel de buitengevel. Het regenjasje van de HSB woning.

Je kan de kern van de woning wel bestand maken tegen zo'n tornado.
Kwestie van goed dimensioneren. Ik weet niet hoe die schalen van tornado's (was een F4 geloof ik?) zich verhoudt tot Beaufort, maar hier moet ik constructies berekenen op krachten tot ca. windkracht 12. (wat maar eens in de 50 jaar voor komt)

Geen idee waar die gebouwen in de VS op berekend moeten worden. Maar weet wel dat als ze het echt willen je ook een gebouw kan maken wat wel tegen deze krachten kan. (en lijkt me eerlijk gezegd voor openbare gebouwen als een school etc toch wel een must.)

Kost wel behoorlijk (zeg maar factor 10) wat meer dan je "goedkope" HSB gebouwtje en duurt langer om neer te zetten.
En dan nog zal je inderdaad het metselwerk en je dakbekleding moeten vernieuwen.
En als je geen goede metalen shutters hebt voor de ramen vliegt er puin doorheen

Maar je bent tenminste niet gelijk alles kwijt, en er hoeven geen mensen om te komen door instortende gebouwen.

Maar goed dat is onze insteek in Nederland waar ik me als constructeur aan te houden heb. Wellicht is het in de VS compleet anders geregeld en ligt de verantwoording voor de woning bij de koper en niet de bouwer.

Door Tweakers user Convo, woensdag 22 mei 2013 21:56

Een huis bouwen dat echt tornado bestendig is zou eruitzien als een bunker, of zelfs onder de grond gebouwd moeten worden. Wat mij betreft moeten ze gewoon lekker verhuizen. Waarom zou iemand met een gezond verstand met z'n hele gezin in tornado alley gaan wonen ?

Door Tweakers user Morelleth, donderdag 23 mei 2013 15:10

Voor de goede landbouwgrond?
Is ongeveer de enige reden die ik kan bedenken. Industrie moet je er niet op willen zetten gezien de risico's vs investeringskosten.
Maar goed, das onze nuchtere kijk erop.

Wellicht zeggen een hoop buitenlanders dat ook over ons. Waarom zou je in hemelsnaam huizen gaan bouwen in een gebied onder zeeniveau (aan de kust). Met de kans op dijkdoorbraak etc.

Zelfde met bouwen op / langs een breuklijn. Of onder de voet van een vulkaan.
Meestal is er wel een reden waarom men er ooit mee begonnen is en is men gewoon niet meer weggegaan.

Door Ellie, dinsdag 31 december 2013 17:59

Wow! Talk about a posting knikocng my socks off!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.