Upgrades voor het vliegtuig!

Door Kain_niaK op woensdag 19 juli 2017 23:30 - Reacties (13)
Categorie: Afstandsbediening met zonder draad, Views: 4.664


Ik heb eindelijk alle upgrades voor mijn Parkzone SportCub S2

1) Speed controller (ESC) van 18 amp vervangen door eentje van 40 amp

2) Een nieuwe propeller. Een APC 10 x 7 Slow Flying prop.

2) Twee nieuwe Turnigy batterijen, (3 cell lipos). Eentje van 1300 mAh met een peak van 45 C en eentje van 2200 mAh die tot 70 C kan gaan.

C is je maximale ontlaad snelheid. C staat voor Capaciteit. Een batterij van 1300 mAh, of te wel, 1300 milliampère per uur, met een C rating van 1C heeft dus een uur nodig om 1300 milliampère te laten vloeien. Een batterij van 1300 mAh met een C rating van 70C kan 91000 milliampère laten vloeien in een uur. Maar na 1300 milliampère is de batterij leeg. De C rating vertelt je dus hoe snel de batterij zich kan ontladen. En in de RC hobby vertelt het je de maximale "draw" van je batterij. Hoe hoger die draw is, hoe meer elektriciteit de motor uit de batterij kan trekken.

Mijn 1300 mAh kan dus een piek leveren van 1300 mAh x 45 = 58500 mAh, kan dus bijna 60 amp trekken! Maar de speed controller doet maximaal 40 amp.

De originele prop is 9 x 6 en deze nieuwe prop hoeft minder RPM te doen om dezelfde kracht te leveren. Dat heeft natuurlijk meer vermogen nodig en daarom moest de 18 amp speed controller vervangen worden door eentje die meer vermogen toe laat. Er kan nu 40 amp van de batterij naar de motor vloeien.

Door deze updates is de curve van het gas gebied van mijn vliegtuig nu verandert. Ik kan nu vliegen met een lager toerental van de motor met toch hetzelfde vermogen. En heb op die lagere snelheid nu meer prop wash die over de vleugel gaat.

Prop wash is de lucht die door de propeller over het stukje vleugel recht achter de motor word getrokken. Een vliegtuig kan in de lucht hangen door dat de vleugels lift creëren. De vleugels creëren lift doordat er lucht over de vleugels vloeit. Er zijn echter meerdere manieren om die lucht over de vleugels te krijgen. Het vliegtuig kan zich met snelheid door stilstaande lucht trekken. Het vliegtuig echter ook helemaal stil hangen terwijl de lucht de snelheid heeft (bijvoorbeeld wind), nu is het de lucht die zich over stilstaande vleugels trekt. Daarom is het ook zo dat men in de luchtvaart over ground speed en wind speed heeft. Ground speed is de snelheid die het vliegtuig heeft ten opzicht van de grond en wind speed te snelheid ten opzicht van de wind. Je ground speed kan 0 zijn of zelfs negatief. Zolang die wind met snelheid over de vleugels gaat is er lift en kan het vliegtuig in de lucht blijven hangen, of zelfs langzaam achteruit bewegen ten opzicht van de grond!

En het is juist daarom dat vliegtuigen graag opstijgen en landen tegen de wind in. Bij het opstijgen tegen de wind in is er extra lift om dat snelheid vliegtuig + snelheid wind er voor zorgt dat er meer lucht in kortere tijd over de vleugels vliegt en dus meer lift. Bij het landen tegen de wind in kan het vliegtuig langzamer gaan terwijl er toch nog lift is door de wind. Dat maakt kortere en meer gecontroleerde landingen mogelijk omdat je de wind kunt gebruiken als een rem.

Prop wash is lucht die door de motor is versneld en met grotere snelheid over het vleugel gedeelte recht achter de motor vliegt. Wanneer je aan het landen bent wil je snelheid verliezen. Wanneer je langzaam vliegt in stilstaande lucht is er minder lift, maar op het zelfde moment kan de propeller lucht versnellen. Het fenomeen tussen langzame lucht die over de vleugels gaat en snellere lucht die over de vleugels gaat recht achter de propeller dat noemt men prop wash. Prop wash kan iets negatiefs zijn of het kan iets positief zijn. In mijn geval is prop wash iets positief omdat het meer lift genereert bij een lagere snelheid. Zo kan ik trager en trager vliegen met toch nog genoeg lift dat het vliegtuig niet opeens uit de lucht valt omdat alle lift weg is. Dit vallen moet men stallen.

Nu stalt mijn vliegtuig op een nog lagere snelheid en zeker met de flaps aan kan ik nu heel erg traag vliegen voor ik begin te stallen. En dat maakt landings een stuk makkelijker.
Voor een landing nu kan ik met zo veel snelheid komen als ik wil, optrekken, recht uit vliegen en flaps aan doen. En dan langzaam de neus om hoog doen terwijl ik het gas bijna volledig los hebt. Het vliegtuig begint dan bijna te stallen en verliest snel snelheid. Nu geef ik een laatste stoot gas wanneer ik heel dicht tegen de grond ben, en dan laat ik het gas helemaal los en trek de neus zo veel omhoog als ik kan .... en dan maakje een flare ... waar het vliegtuig stalt op het moment dat het bijna de grond raakt. Feitelijk haal je alle potentiële en reële energie uit het vliegtuig, en het is een goede techniek om te voorkomen dat het vliegtuig een sprongetje maakt en weer wat begint te vliegen. Met mijn upgrades kan ik nu veel makkelijker flares maken. _/-\o_

:P

Der komen nog een flink aantal leuke filmpjes in de volgende 3 weken.


# Vliegen met een canadeze vlag achter het vliegtuig over de jaarlijkse Red Deer parade, met twee camera;s op het vliegtuig. Een wide angle lens naar achteren gericht en en een normale lens naar voren.

# vliegen met een klein tweede vliegtuigje achter mijn vliegtuigje waar ik dan de camera in stop, en dan die Canadese vlaag er nog achter.

# Meer vluchtjes van het water!

# Vliegen in Drumheller (Bekend van het dino museum) vanaf een klein meertje dicht bij de Red Deer rivier die door bevers is gemaakt. (met een aantal bever dammen)

# Vliegen over de Ghost rivier aan de voet van de Rocky Mountains.

:P

Volgende: Modelvliegen met een vlag achter het vliegtuig 07-'17 Modelvliegen met een vlag achter het vliegtuig
Volgende: Modelvliegen in je gezicht (bijna) 07-'17 Modelvliegen in je gezicht (bijna)

Reacties


Door Tweakers user Damic, donderdag 20 juli 2017 06:54

Mag ik je erop wijzen dat het mAh (milli Ampere heur) en niet Mah (Mega ???? heur)

Leuk hé modelbouw :)

Door Tweakers user Permutor, donderdag 20 juli 2017 09:28

Je schrijft "C is je maximale ontlaad snelheid. C staat voor Capaciteit".
Dat is dus twee keer C. Bedoel je dat echt?
Verder... ik ben compleet niet thuis in modelvliegen.
En de term "prop wash" is nieuw voor mij. Weer wat geleerd.

Door Tweakers user ViperNL, donderdag 20 juli 2017 12:32

C staat voor Coulomb, dus je (ont)laadsnelheid. (Denk ik)

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 juli 2017 12:32]


Door Tweakers user Kain_niaK, vrijdag 21 juli 2017 01:48

Damic schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 06:54:
Mag ik je erop wijzen dat het mAh (milli Ampere heur) en niet Mah (Mega ???? heur)

Leuk hé modelbouw :)
Klopt helemaal. En verder zeg ik een hoop foute dingen in de video
Het is cubcrafters en niet cubmasters. En ESC staat voor Electronic Speed Controller en spreek je niet uit als ESCELATOR. Escelator is je hoogteroer.

Door Tweakers user Kain_niaK, vrijdag 21 juli 2017 01:50

Permutor schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 09:28:
Je schrijft "C is je maximale ontlaad snelheid. C staat voor Capaciteit".
Dat is dus twee keer C. Bedoel je dat echt?
https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_(electricity)#C_rate

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 juli 2017 02:13]


Door Tweakers user Kain_niaK, vrijdag 21 juli 2017 02:12

Permutor schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 09:28:
En de term "prop wash" is nieuw voor mij. Weer wat geleerd.
Prop wash is de lucht die door de propeller over het stukje vleugel recht achter de motor word getrokken. Een vliegtuig kan in de lucht hangen door dat de vleugels lift creëren. De vleugels creeren lift doordat er lucht over de vleugels vlooiet. Er zijn echter meerdere manieren om die lucht over de vleugels te krijgen. Het vliegtuig kan zich met snelheid door stilstaande lucht trekken. Het vliegtuig kan ook stil staan als er veel wind is, nu is het de lucht die zich over stilstaande vleugels trekt. Daarom is het ook zo dat men in de luchtvaart over ground speed en wind speed heeft. Ground speed is de snelheid die het vliegtuig heeft ten opzicht van de grond en wind speed te snelheid ten opzicht van de wind. Je ground speed kan 0 zijn of zelfs negatief. Zolang die wind met snelheid over de vleugels gaat is er lift en kan het vliegtuig in de lucht blijven hangen, of zelfs achteruit bewegen ten opzicht van de grond!

Prop wash is lucht die door de motor is versneld en met grotere snelheid over het vleugel gedeelte recht achter de motor vliegt. Wanneer je aan het landen bent wil je snelheid verliezen. Wanneer je langzaam vliegt in stilstaande lucht is er minder lift, maar op het zelfde moment kan de propeller lucht versnellen. Het verschil tussen langzame lucht die over de vleugels gaat en snellere lucht die over de vleugels gaat recht achter de propeller dat noemt men prop wash. Prop wash kan iets negatiefs zijn of het kan iets positief zijn. In mijn geval is prop wash iets positief omdat het meer lift genereert bij een lagere snelheid. Zo kan ik trager en trager vliegen met toch nog genoeg lift dat het vliegtuig niet opeens uit de lucht valt omdat alle lift weg is. Dit vallen moet men stallen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 juli 2017 02:14]


Door Tweakers user Tom-Z, vrijdag 21 juli 2017 09:06

Beetje pietleuterig van mij, maar ja gaat wel héél slordig om het eenheden: Je schrijft "milliampère per uur" maar mAh is het product van milliampère en uur, en het is dus "milliampère-uur". Het is mAh, niet mA/h.

Je kan mA het best vergelijken met km/h (een snelheid), mAh met km (een afstand) en dan is mA/h zoiets als km/s^2 (een versnelling). Als ik bijvoorbeeld 100km/h rijdt (c.q. ik mijn batterij met 100mA ontlaadt) en ik doe dat een uur lang, dan heb ik 100km/h KEER 1h = 100km gereden (c.q. 100mA KEER 1h = 100mAh aan elektronen gebruikt).
Het is in deze context vrijwel nooit juist om over mA/h of "milliampère per uur" te praten, want "versnelling van stroom" heeft niks met dit verhaal te maken.

Dit is dus ongeveer wat je schrijft: "Een auto die op een volle tank 1000 km kan rijden, of te wel, 1000 km/h per uur, met een C rating van 1C heeft dus een uur nodig om 1000 km/h te rijden."
De uitkomst van de berekening waarbij je 1300 met 45 vermenigvuldigt moet 58500mA zijn (zonder h).
"91000 milliampère laten vloeien in een uur" <- hier mag je "in een uur" schrappen óf na milliampère nog "-uur" toevoegen (dan krijg je "uur per uur" en dat kan je schrappen).
"Maar na 1300 milliampère is de batterij leeg." <- voeg "-uur" toe.
C kun je het best bekijken als "het aantal keer dat je de batterij in 1 uur kan ontladen" en heeft dan de eenheid 1/h.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 juli 2017 09:14]


Door Tweakers user Fly-guy, vrijdag 21 juli 2017 14:24

Wind speed is in de luchtvaart de snelheid van de wind. Wat jij bedoelt is true airspeed. (TAS) of indicated airspeed (IAS), welke op lage hoogte gelijk zijn.

Door Tweakers user alm, zaterdag 22 juli 2017 00:20

Kain_niaK schreef op vrijdag 21 juli 2017 @ 01:48:
[...]


Klopt helemaal. En verder zeg ik een hoop foute dingen in de video
Het is cubcrafters en niet cubmasters. En ESC staat voor Electronic Speed Controller en spreek je niet uit als ESCELATOR. Escelator is je hoogteroer.
Elevator is je hoogteroer. Een escalator is een lift. ;)

Door Tweakers user alm, zaterdag 22 juli 2017 00:46

De C-rating van een LiPo accu zegt niks over de duur waarmee je een stroom kunt trekken, maar meer over de maximale laad- en ontlaadstroom. Een LiPo accu met een maximale discharge rating van 20C kun je met maximaal 20 x de capaciteit belasten. Een LiPo die een capaciteit heeft van 1000mAh en 20C kan leveren kun je dus maximaal met 20A belasten. Een accu met een discharge rating van 50C met deze capaciteit dus 50A. De laadstroom is vaak 1C tot 5C maximaal. Hoe meer capaciteit een accu heeft bij gelijke C-rating, hoe meer stroom die kan leveren. Een accu met een capaciteit van 1000mAh kun je een uur lang met 1A belasten voor die leeg is. Trek je de dubbele stroomhoeveelheid eruit dan wordt die tijd gehalveerd tot een half uur. Bij 20A is diezelfde accu met 3 minuten al leeg. De interne weerstand van de accu is een maat voor de belastbaarheid van de accu, hoe lager die weerstand hoe hoger de accu in principe belastbaar is (bij een hoge interne weerstand is de uitgangsspanning/klemspanning lager dan bij lage interne weerstand bij gelijke stroom).

Door Tweakers user fockarty, zaterdag 22 juli 2017 22:03

Ik zou er niet vanuit gaan dat je propwash voor meer lift gaat zorgen... iedergeval niet merkbaar zodat je langzamer kan vliegen. De diameter van je prop is klein in verhouding tot je wingspan, je vleugelbelasting wordt in gram/dm2 over je hele vleugel gegeven en dan gaat dat kleine stukje van je prop geen wonderen verrichten.....
tevens zijn je accu's zwaarder waardoor je stallspeed lager wordt en je vleugelbelasting groter, tevens is het even de vraag of je motor dat extra vermogen leuk vind als je wel een keer gas geeft...
Gr, een mede hobbyvlieger 😄

Door Tweakers user Kritz, zondag 23 juli 2017 10:29

fockarty schreef op zaterdag 22 juli 2017 @ 22:03:
tevens zijn je accu's zwaarder waardoor je stallspeed lager wordt
Volgens mij gaat de stall speed bij meer gewicht juist omhoog.

Door Tweakers user fockarty, zondag 23 juli 2017 19:56

Je vleugels worden met meer gewicht zwaarder belast, toestel heeft dus meer snelheid nog om de benodigde lift te creeeren -> te weinig snelheid -> te weinig lift = stall. Ik zie dit ook met mijn eigen vliegtuig, zware accu is leuk, landingssnelheid gaat echter omhoog ( net als startsnelheid).

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)