Niemand wou oorlog.

Door Kain_niaK op maandag 8 december 2014 20:10 - Reacties (10)
Categorie: Ik sla de deurdichtkunst, Views: 4.338

"Niemand wou Oorlog", riep Iedereen! "Da's gemeen", zei Iemand, "om Niemand een beetje vals te beschuldigen". "Ga je verontschuldigen!" brulde Iemand vervolgens tegen Iedereen, "voordat deze aantijgingen zich vermenigvuldigen en De Mensen Niemand gaan zien als de hoofdschuldige".

Door dit tegen-verwijt werd Iedereen met de dag onzekerder. Dit had hij niet verwacht en dus toverde hij aan het eind van de week, uit angst, een flesje vredeswijn te voorschijn. "Eerlijkheid duurt het langs", maar hij werd steeds bleker, want Iedereen die Niemand had beticht, met zijn apengezicht, had een lelijke streek bedacht.

Iedereen had namelijk heel onbetamelijk, was het was eigenlijk leeg, zijn flesje aangevuld met wat vergif. "Vergeef het mij" bood Iedereen aan Niemand zijn excuses aan, "dat ik je betichte". Maar Niemand zweeg. En toen richtte Iedereen zich naar Iemand en bood hem heel schijnheilig zijn geschenkje aan. "Want Niemand moet dood!" , en tegelijkertijd ontkurkte hij zijn flesje, "dus laten we drinken op het leven" maar Iemand vertrouwde Iedereen niet meer en was voor de zekerheid zijn beker kwijt.

"Ja-a-a-zeker ... e-e-eerlijkheid duurt het langs" stamelde Iedereen maar hij werd steeds bleker van de angst. "Het laatste wat ik wil, is dat De Mensen denken dat Niemand Oorlog wil".

"Wow", zei Iemand. "Dat Niemand Oorlog wou! Ze is namelijk al verkracht, maar Niemand heeft het dus het niet gedaan! Het was juist Vrede waar Niemand naar verlangde, aan Oorlog heeft Niemand nooit gedacht!"

De meeste Mensen zwegen vlot en hielden hun mond verbeten. Maar ze waren allemaal op het proces aanwezig. Wie had Vrede verkracht en leek Vrede niet als twee druppels van hun bloed op Oorlog? Het zaakje was uiterst verdacht. En, zo werd door Sommige van De Mensen gebezigd; "Het was een complot! " De meeste Mensen wisten echter van geen hond. En ze werden van alles wijs gemaakt. Zonder rechter of een jury was er geen gebod en waren er geen decreten. Alleen Iedereen die samen met Iemand op het podium stond. En een beetje dieper, in de schaduw van Het Doek, was ook Niemand te bespeuren, door Iedereen gelaakt en een beetje zoek, maar in zijn handen lag hun lot en zelfs hij zou het bij God niet weten.

Ze waren allemaal op het schouwspel afgekomen, Nieuws had hun naar binnen gelokt. "Komt Allen
Zien", had Nieuws geschreeuwd, "Wij Volgen Het Proces Elke Seconde Van De Klok".
Nieuws lachte vrolijk want hij had het recht van meningsuiting zich vrij hartig toegenomen.
Nieuws begon zich te schminken met sensatie. "Komt Allen Kijken", brulde hij olijk, "Voor Een Dubbeltje Op De Eerste Rij, En Alleen Hier In Theater De Wereld Goed Te Zien
En toen stonk hij nog meer te stinken en verwachte hij met zijn stank alle aandacht; "Voor Een Stuiver Een Woordje Eigen Inbreng, Voor Een Gulden Krijg Je Er Tien" en nieuws fluisterde ook nog zachtjes bedachtjes; "En als je rond die drie daar buiten kunt dartelen, om ze te ontlopen, dan kun je ons ook voor een dukaat omkopen. En wentelen wij onze woorden graag in wartalen om eens grondig de Waarheid te martelen en te verminken en zullen De Mensen in onze glamour en glitter spartelen en bitter verdrinken.


Het inzicht van De Rede, Schaamte en Zingeving, de drie die buiten stonden, had De Mensen nog geprobeerd te waarschuwen voor hun val. Maar De Rede was monddood gemaakt en Schaamte werd als een negatieve emotie gezien. En zo eindigt dit gedicht poëtisch en profetisch maar zonder mooie rijm. En zelfs het slijm van het zwarte goud stopte met vloeien, wat over bleef was bittere gal.

De tijd van melancholische schoonheid en de vooruitgang van exponentiële groei was voorbij en buiten waren de vlammen van het harde vuur al te zien. En de maan was rood als bloed. Daar kwam De Dood aan op zijn witte paard. "Ze kunnen zich niet indenken dat ze allemaal binnen zitten" zei De Rede tegen De Dood, en hij wees naar binnen toe. "Maar ze zitten dus allemaal binnen". "En ze hebben hun kleren bij de ingang neer gelegd" zei Schaamte en ze wees naar een grote hoop vol vodden met hier en daar een schoen. Zingeving stond te huilen in de regen, ze voelde zich zo nutteloos want niemand geloofde meer dat zei bestond. Ze wees naar "Nieuws". "Dood", snikte ze, "laat Nieuws hier niet mee wegkomen. Hij heeft Waarheid onherkenbaar verminkt", vervolgde ze, "wij hebben het alle drie gezien, wij zijn getuige".

Dood gaf haar niet veel aandacht. "Wie denk je dat ik ben, mijn paard Rechtvaardigheid?" En hij gaf een harde ruk aan de teugels. Rechtvaardigheid steigerde op het licht geblakerde groene gras, en eventjes vormde de maan een bloedrood halo rond het pikzwarte hoofd van De Dood. Het geheel deed denken aan de Arabische Lente. De Drie waren dapper genoeg om kleur te bekennen. Maar de lafheid van De Mensen was alleen nog goed in ontkennen.

Binnen klonken de eerste krijsen al, De Mensen hadden plots Chaos in het midden van de zaal herkent. "Raak niet in paniek", klonk de stem van Iemand, "Niemand wil Paniek!"

De verwarring was compleet. Wou Niemand nu Oorlog, Vrede of Paniek? Niemand wist het zelf ook niet meer. De Mensen konden het hele verhaal niet meer rijmen. Zelfs in het ontbreken van een betekenis was geen betekenis meer te bekennen. De zelfverzonnen zingeving vloekte plots met de realiteit van wie de mens werkelijk is en wat zijn plaats op aarde inhoudt. Hier konden ze niet mee omgaan. Het ontkennen van wie ze waren werd voor het eerst onmogelijk gemaakt door de helderheid van denken die pijn met zich mee brengt. Wat irrelevant is voor de mens werd nu gedwongen zo gezien. Sommige stopte hun oren dicht en andere begonnen steeds harder te janken, te schreeuwen en te krijsen. En Iemand gaf Iemand Anders een harde klap, want hij wist zich niks anders meer te bedenken en het instinkt van de verontwaardiging dreef de reflex van de woede. Het een en ander escaleerde en zo begon het. In het midden van theater De Wereld kwam haat tot leven in de drinkfontein van De Mensen. En het water kleurde langzaam zwart. Oorlog voelde de opwinding en zijn paal kwam boven water bruisend en vol vuur tot leven. Sneller en sneller schoot zijn gedacht goed door zijn gehemelte. Dit was zijn fetish! En De Mensen konden op het gezicht van Oorlog Vrede niet meer bekennen.

Sommige van De Mensen maakte zich van De Mensen los en stormde in paniek het podium op. "WAAR IS JE BEKER!" schreeuwde ze. Maar Niemand gaf antwoord. "DAN DRINK IK WEL VAN DE FLES VAN IEDEREEN" en Sommige van De Mensen hielden de lege flessen, aangevuld met het vergif van iedereen, boven hun hoofden en de tijd vertraagde. En er kwamen druppels uit die glinsterde in de gloed van de vlammen, en langzaam op de tongen van Sommige van De Mensen vielen. En Iemand proefde een zoete smaak, de smaak van de leugen, maar in Iemand Anders voelde de druppel in zijn buik bitter aan, de smaak van de spijt. Flessen vielen. Alles liep uit de hand en de fontein zonk in het zwarte water dat nu langzaam rood kleurde. Een mengeling van gal en bloed. De flessen waren niet meer. Alle wijn was op. Bloed werd vergoten en bloed werd gedronken.

En de pijn van de vlammen deed vele doeken afvallen, en ook Het Doek viel. En even werd er terug verlangd naar die tijd toen Sommige van De Mensen nog luisterde naar De Rede, hun grenzen nog lieten bewaren door Schaamte en hunkerde naar de verhalen van Zingeving. Maar de tijd was nu volledig vervlogen en alles en Iedereen, Niemand en Iemand, Iemand Anders, en Sommige van De Mensen kwamen tot stilstand. En buiten stopte de vogels, zonder hoofdletter, heel eventjes in hun vlucht naar het zuiden. Hun vlucht om de kou van de aan stormende winter te ontvlieden. En toen vlogen ze verder en vonden, onder de maneschijn van de bloed rode maan, net als het leven hun weg. Wie kan zich herinneren welk lied ze floten? Want Sommige van De Mensen waren niet meer. Iemand Anders was vergeten de tijd te nemen om te luisteren. Iemand was al decennia doof. En Niemand was voor eeuwig verloren in niemandsland.

Volgende: Niemand wou oorlog (muzikale versie) 12-'14 Niemand wou oorlog (muzikale versie)
Volgende: This is not the end 12-'14 This is not the end

ReactiesDoor Tweakers user Salmon, maandag 8 december 2014 21:03

Dit gaat diep, mooi!

Door Tweakers user Echt niet., maandag 8 december 2014 21:13

Mag ik wel opmerken dat de achtergrond zéér irritant is? ik de achtergrond zeer irritant vind?

Door Tweakers user Kain_niaK, maandag 8 december 2014 21:31

Kan jullie drie hier boven eventjes refreshen?. Ik heb nog vele wijzigingen aangebracht! Hopelijk zijn die een verbetering en geen achteruitgang. Aan julie bovenstaande drie het oordeel.

Door Tweakers user silverball, dinsdag 9 december 2014 21:27

Jeej, die achtergrond! Hoe moet ik de tekst als autist nog kunnen lezen :+

Door ProNoob13, woensdag 10 december 2014 00:29

Creatief, scherpzinnig en diepgaand. Kudos.

Door Tweakers user Silent7, woensdag 10 december 2014 06:31

Mooi!

Zag de titelen zoht gelijk deze even op:
[img]https://hateandanger.file...-that-is-understood-b.jpg[/img] maar die past helemaal niet bij je stuk.

Ik maak niet snel bookmarks van tweakblogs, nee sterker nog je bent de eerste bookmark van een tweakblog want deze wil ik nog eens rustig nalezen.

Door Tweakers user Kain_niaK, woensdag 10 december 2014 06:49

Oh Silent7, bovenstaande heb ik ooit relevant vertaald naar het Nederlands.
Kijk --> Kain_niaK en de output van zijn kop: Wat principes van AH vertaald

Ik ga "Niemand wou oorlog" nog voorlezen en dat opnemen met mijn zoom en op mijn soundcloud pagina zetten. Hopelijk komt het dan samen met de tekst nog beter uit de verf. En eventueel blijf ik de tekst nog herschrijven en beter maken en beter flowen.

Bedankt voor het lezen! :)

Door Tweakers user 500749, donderdag 11 december 2014 02:16

alleen de hoofdgedachte niet uit het oog verliezen
je kunt de drie (4, een oorzaak) hoofdbewegingen vanuit verschillende angles bekijken (iemand, niemand, iedereen)
en kunt het "flowen" op verschillende draagvlakken doen
beweeg/beredenatie -richtingen (relaties/angle) en emotioneel ("afwisselend krachtig") schrijven
dan heb je zo'n beetje de hoofddiepgangen

maar goed... je kunt ook over the top gaan en in abstracte werelden terecht komen waar vandaan maar weinigen de weg terug vinden wanneer aansluiting zoek raakt
een probleem / aspect / thema die je binnen sci-fi vaak ziet doorschijnen

hehe, drup drup

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 december 2014 02:34]


Door Tweakers user Kain_niaK, donderdag 11 december 2014 03:20

Heb je helemaal gelijk in. Het eind resultaat is dat mensen denken dat je super diep bent, gewoon omdat niemand (inclusief mijzelf) eigenlijk nog door heeft wat er precies gezegd word. Gooi een hoop dubbelzinnigheden erin en iedereen raakt de weg kwijt. Maar dat is dus juist dat waar de westerse wereld af en toe in lijkt de verdrinken. Dingen, uitspraken, memes, populaire topics die eigenlijk nergens substantieel over gaan. Dus ja, dit stukje poëzie kan een stuk beter. Maar het was leuk om te schrijven, en ergens hoop ik dat er echt een profetische boodschap in zit. Ik denk echt serieus dat er in de toekomst oorlog zal uitbreken in het westen. Ik weet alleen nog niet of ik mijn leven moet gaan inzetten om proberen het te voorkomen of er het beste van te maken. (zelfs al zou dat een verloren zaak zijn.) Als iemand die in Jezus Christus gelooft is zelfs het ergste van het ergste niet het einde. In ieder geval niet van mijn leven. Waar ik me wel zorgen over maak is hoe bestand ik ben tegen drastische veranderingen in mijn leven. Ik heb onlangs drie dagen gevast. Dat was best lastig. Hoe gaan we om met een persoonlijke wereld die in rap tempo verandert. Er zijn vele mensen die door zulke dingen heen gaan. Gezinnen die opeens de vader of moeder verliezen in een auto ongeluk. Ik hoop dat als de dag komt dat mijn principes en integriteit op de proef gesteld worden ze de proef overleven.

Dus zoek allemaal niet teveel betekenis in de tekst. Er zit niet zo heel erg veel betekenis in. In ieder geval niet in het eerste stuk dat rijmt. Al hoewel ik natuurlijk graag met meer betekenis geëindigd was vind ik het wel goed zo. Het is eigenlijk ook een beetje een aanklacht tegen het denken van het nihilisme. Dat het leven geen doel heeft behalve de doelen die je zelf stelt. Ik ben het daar niet mee eens en vind dat zoiets leid naar een slechtere wereld voor iedereen, niet een betere. En dat het botst met het hart van de mens. Het tweede gedeelte rijmt niet meer en dat maakt het veel makkelijker om te zeggen wat je wilt zeggen. De symboliek is natuurlijk wat onduidelijk. Alleen ik weet precies wat ik met alles bedoelt heb. En dat is ook het gevaar van symboliek. Symboliek werkt alleen als er een duidelijke relatie is tussen schaduw en het object dat de schaduw bepaald. Doe je dat niet dan is er alleen schaduw en is symboliek volledig nutteloos.

Bedankt voor het lezen en je analyse. Ik geef je helemaal gelijk. Alleen de auteur kent de juiste interpretatie. Daarom geloof ik persoonlijk ook dat alleen God, De auteur van het leven, ons zingeving kan geven. En dat we daar zelf niet toe in staat zijn omdat wij het verhaal niet schrijven maar de personages zijn. Zoals ik al vaker heb gezegd: De mens leert steeds meer hoe zijn omgeving werkt, en wat er allemaal in het universum te vinden is, en welke de natuurwetten zijn en hoe ze werken. Maar we verliezen de kennis over onszelf. Hoe we als mens gelukkig en tevreden kunnen zijn. En hoe vreugde ons hart kan verwarmen. Wie gelooft dat de mens niet meer is als een dier kan de motivatie verliezen om zich niet als een dier te gedragen. Het zelfde geld voor wie gelooft dat hij alleen kan bepalen wat de zin en doel van zijn leven is. Die zin en doel zal onafhankelijk zijn van een standaard en altijd tegenstrijdig zijn met de zin en doel van andere mensen. Ik geloof dat God de onafhankelijke standaard is en die niet voor ons geheim houdt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 december 2014 06:43]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.